Hardlopen als Molukse eenheid

Toen ik in Maastricht was om de Molukse literaire middag “Bertemu – De ontmoeting” te presenteren, raakte ik in gesprek met een Molukse man. Hij prees de inzet en motivatie van deze middag. Voordat we gingen starten, pakte deze oom mij vast en zei: “Ketorang orang Maluku musti lari terus! Ketorang seng boleh lihat kebalakan, ketorang tjuma musti lihat kemuka, dan lari terus!” Met dit ezelsbruggetje in mijn hoofd, wil ik het graag hebben over de Molukse loopgroep “Kawan2 Maluku Lari”.

De deelnemers van Kawan2 Maluku Lari

Kawan2 Maluku Lari
Deze loopgroep is ontstaan op initiatief van Joseph Telussa en Ronald Matulessy. Zij bieden menig hardloper en marathonfanaat de mogelijkheid om zich samen met andere lopers voor te bereiden op verschillende nationale en internationale marathonwedstrijden. Op de vraag hoe deze loopgroep was ontstaan, kreeg ik te horen dat het vanuit een kennismaking tussen individuele Molukse lopers was ontstaan tijdens een 20km loop in 1991 in Brussel. Na diverse ontmoetingen kwam men op het idee om één loopgroep te vormen en op 24 september 1997 werd de knoop doorgehakt en werd het initiatief genomen om de loopgroep vorm te geven.

“Deze bundeling zal ter versterking van de contacten dan wel als binding van de Molukse lopers dienen”

Doelstellingen
Als primaire doelstelling wil men (zoveel mogelijk) Molukse lopers gaan bundelen in één groep. Men heeft gekozen voor een loopgroep en niet zozeer een vereniging met contributieverplichtingen.
Het uiteindelijke doel van Kawan2 Maluku Lari:
• Om één keer per week gezamenlijk op een centrale locatie te trainen.
• Proberen om het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid aan andere hardlopers door te geven en het gevoel zo lang mogelijk vast te houden.
• Gezamenlijk voorbereiden op een aantal hardloop evenementen zowel in Nederland als in het buitenland.

Deelname aan deze loopgroep is geheel vrijblijvend. “Deze bundeling zal ter versterking van de contacten dan wel als binding van de Molukse lopers dienen”, aldus Ronald Matulessy in een interview uit 1998 tegen Ferry Rinsampessy. Ronald begon in 1990 en liep zijn eerste marathon in 1995 in Rotterdam. In dit interview stelt Rinsampessy, dat Loopgroep “Maluku Lari” het sportieve en prestatieve gebeuren, op het gebied van deze tak van atletiek, wilt stimuleren en promoten binnen de Molukse gemeenschap op zowel regionaal als landelijk niveau. De (h)erkenning en het tonen van één gezicht is één van de belangrijkste redenen waarom men dit wil bereiken.
Tijdens de verschillende wedstrijden wil men zich naar buiten toe presenteren als één groep, één team, één volk. Het loopgebeuren kan dan zowel in een groep als individueel plaatsvinden, aangezien het lopen in een groep afhankelijk is van de individuele snelheden. Dit zal een vorm van teamgeest dan wel teambuilding bevorderen.
Momenteel bestaat de loopgroep uit 35 lopers in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. “We staan daarnaast open voor zowel Molukse als niet-Molukse lopers die zich bij ons willen aansluiten”, vult Ronald aan.

David Sitanala
Eén van de lopers is David Sitanala. Zoon van een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Geboren in Zaandam, maar hedendaags woonachtig te Amsterdam. Eén blik op zijn Facebook account laat zien dat ik te maken heb een echte liefhebber en een fanatieke loper. Het hardlopen is hem met de paplepel ingegoten. Op 8-jarig leeftijd begon hij al met zijn vader in het Amsterdamse Vondelpark te hardlopen. Door de jaren heen werd zijn liefde voor het hardlopen verder ontwikkeld. Hij liep altijd voor zichzelf, dat wil zeggen dat hij er niet op gericht was om wedstrijden te gaan lopen. Dat kwam pas op het moment toen zijn vader ziek in het ziekenhuis lag. Hij heeft altijd wel de Dam tot Dam willen lopen, dus ter ere van zijn vader, besloot hij dat dat het moment was om hieraan mee te doen. De Dam tot Dam loop is de grootste hardloopevenement van Nederland. Het is meer dan een hardloopwedstrijd over 10 Engelse miles (16,1km). Duizenden toeschouwers maken er samen met de 50.000 deelnemers een groot spektakel van. Na afloop van dat evenement, ging hij naar het ziekenhuis waar zijn vader lag en liet hem trots de beelden zien.

Doordat de Dam tot Dam loop hem goed was bevallen, besloot David om twee maanden later aan de Zevenheuvelenloop mee te doen, welke in 1984 voor het eerst werd gelopen. Hij had dit op zijn Facebook account gepost, dat door Ronald Matulessy werd gezien. Ronald besloot David aan te spreken met de vraag of hij samen met “Kawan2 Maluku Lari” de Pattimura Run wilde lopen. Zogezegd zo gedaan. David besloot om met de loopgroep deel te nemen aan de Pattimura Run en sindsdien heeft hij zich bij de loopgroep aangesloten.

Om een goede conditie op te bouwen en te behouden, loopt David al 3 jaar lang maandelijks een halve marathon of een 10 miles run (16.1km loop). Een halve marathon is een atletiekwedstrijd over 21,1km. Het is geen olympische afstand, maar geldt als populaire wedstrijdafstand. Ervaren lopers, zoals David, lopen deze afstand soms als extra training. Ter voorbereiding op de NN-Marathon van Rotterdam dit jaar, is David vanaf januari 2018 meerdere lopen gaan doen, waaronder de 10km van Egmond met daar achteraan de halve marathon van Egmond. In februari liep David de 25km tot aan Apeldoorn en de 8km van Apeldoorn. Op 11 maart zette David een unieke prestatie neer. Samen met de loopgroep Kawan2 Maluku Lari deed David mee aan de NN CPC loop Den Haag mee. Het was dit jaar voor de 44ste keer dat dit evenement werd gehouden. Dit Haagsche loopevenement trekt jaarlijks tienduizenden deelnemers en bezoekers. Zowel nationaal als internationaal trekt dit evenement jaarlijks veel belangstelling. Met recht kan dit evenement een traditie genoemd worden. David liep niet alleen de 5km Loop, maar ook de 10km en de halve marathon tijdens de NN CPC loop! Met deze unieke prestatie zit hij op het aantal kilometers wat hij nodig heeft om de marathon van Rotterdam te lopen. Het was juist deze prestatie wat de loopgroep Kawan2 Maluku Lari deed besluiten om David in het zonnetje te zetten.

Saillant detail: Een half jaar geleden zou David meedoen aan de marathon van Amsterdam. Doordat zijn vader ziek werd, was dit niet mogelijk. Nu zal hij in april dit jaar meedoen aan de marathon van Rotterdam. Voor hem heeft dit een speciale betekenis, omdat zijn inmiddels overleden vader, in 1951 met meer dan 3000 andere KNIL-soldaten aankwam in de haven van Rotterdam.

David Sitanala

Pattimura Run
Op dinsdag 15 mei 2018 organiseert Kawan2 Maluku Lari voor de 4e keer de Pattimura Run in Moordrecht. Dit evenement is vernoemd naar de Molukse vrijheidsstrijder Thomas Matulessy alias Pattimura, die 201 jaar geleden, in het jaar 1817, op 15 mei een opstand leidde tegen het Nederlands koloniaal gezag. Deze strijd verloor hij, maar voor Molukkers is hij daarom voor altijd een historische held.
Kawan2 Maluku Lari wilt dit evenement elk jaar terug laten komen met de intentie om de strijd van Pattimura te blijven herdenken. Het thema van deze Pattimura Run is dan ook steeds “Obor Tetap Tinggal Menjala”, de fakkel van Pattimura blijft met ons voortbranden. Het moet dus niet alleen een gedenkwaardige dag worden, maar het moet vooral ook een concreet gebaar van solidariteit zijn, van ons naar onze families op de Molukken.

Pattimura Run is geen gewone hardloopwedstrijd, waar deelnemers tegen elkaar strijden voor individuele prestaties, maar de bedoeling is dat de hardlopers tegelijkertijd starten en zoveel mogelijk als groep bij elkaar blijven. De totale afstand van deze Pattimura Run bedraagt ca. 10km.

Dit jaar heeft de organisatie twee doelen voor ogen. Van de totale opbrengsten van het inschrijfgeld en uit de verkoop van het Pattimura Run shirt en de versnaperingen, willen zij twee projecten financieel steunen, te weten:
• Stichting Lawamena Haulala te Bovensmilde
• Stichting Genesis Foundation / project Kika te Moordrecht

Houdt u ook van hardlopen en wilt u ook een bijdrage leveren aan deze twee doelen? Draagt u Maluku een warm hart toe? Dan verwelkomt de organisatie u graag als deelnemer. Het inschrijfgeld voor elke deelnemer bedraagt slechts € 5,-

Tijdens de Pattimura Run worden er ook hardloop shirts in dames- en herenmodel verkocht.
De kwaliteit van dit shirt is 100%Polyester, ademend en Dry Fit. Het hardloopshirt kost € 15,- per stuk. Mocht u nog vragen hebben, dan is de organisatie Kawan2 Maluku Lari telefonisch en per mail bereikbaar.

Telefonisch: 06-51159191 en 06-20978578
Email: pattimurarun@gmail.com

Het programma, route, aanmelding deelname Pattimura Run en verkoop Pattimura Run shirt worden binnenkort bekend gemaakt op de Pattimura Run Facebook pagina. (www.facebook.com/pattimurarun).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s