Geachte meneer Hillen

Geachte meneer Hillen,

Met afgrijzen heb ik kennis genomen van uw voornemen om de militairen, in uw ogen de bevrijders, die betrokken zijn geweest bij de beëindiging van de bezetting van de trein bij de Punt, te decoreren met een isigne. Bevrijders, wat gelijk staat aan vrijheid, dat is een interessant punt. Wat is vrijheid? U kent uw vrijheid, maar wat weet u van onze vrijheid? Heeft u enig idee, hoe het is om in onze schoenen te staan? Bent u zich wel bewust van onze Molukse geschiedenis, niet alleen hier in Nederland, maar onze geschiedenis in het algemeen? Een geschiedenis waar ook Nederland een groot deel van uitmaakt. Een bloederige geschiedenis. Een geschiedenis, waarin onze voorouders met grof geweld gedwongen werden om met de Nederlanders samen te werken, alleen maar vanwege de specerijenhandel? Het waren de Nederlanders die geweld niet schuwden en complete dorpen verwoesten en vrouwen verkrachten. Het waren de Nederlanders destijds, die Molukkers gingen vermoorden, die niet wilden luisteren. Of bent u zich niet bekend met het verhaal van de allereerste opstand tegen de Nederlanders in 1817, wat geleid werd door Thomas Matulessy, beter bekend als Pattimura? Ik vraag u, meneer Hillen, waar is onze vrijheid?

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin Molukkers zij aan zij met de Nederlanders hadden gevochten tegen de Japanse bezetting, riep Indonesië de Republik Indonesia uit. Als antwoord daarop werd op Ambon de Republik Maluku Selatan (RMS) uitgeroepen, de Republiek der Zuid-Molukken. Aangezien de Nederlanders weg moesten en een groot deel van de Molukkers (meer dan 12.000 man) lid waren van het KNIL, werden ze verplicht naar Nederland gestuurd met de belofte om binnen een half jaar weer terug te keren naar de Molukken, na verwezelijking van een eigen Molukse staat. Eenmaal aangekomen in Nederland, werden zij gedemobiliseerd, dus ontslagen uit militaire dienst en gehuisvest in voormalige concentratiekampen, waaronder kamp Westerbork, wat omgedoopt werd tot Schattenberg. Ik vraag u nogmaals meneer Hillen, waar is onze vrijheid?

In 1963 werd onze leider en mede-oprichter van de RMS, mr.dr. Chris Soumokil gevangen genomen. Hij werd in 1966 door de Indonesische regering geexecuteerd. Tot op heden weten wij niet wat er met zijn lichaam gebeurd is. Mede RMS-oprichter Ir.J. Manusama richtte daarop in Nederland de RMS-regering in ballingschap op. Een regering, wat door uw regering getracht werd niet ontvankelijk te verklaren. Dat is niet gelukt. De RMS regering is volgens het Internationaal Recht volkomen rechtmatig en heeft op 25 april 1950 plaatsgevonden in overeenstemming met het zelfbeschikkingsrecht.

En nu wilt u aan de “bevrijders“een isigne afgeven naar aanleiding van de treinkaping van de Punt in 1977? De akties in de jaren 70, waren bedoeld om een serieus regeringsbeleid over de RMS-kwestie te bewerkstelligen. De tweede generatie Molukkers pikten het niet langer om bespeeld en voorgelogen te worden. Eeuwenlang werden wij Molukkers door uw volk onderdrukt. De Nederlandse regering heeft beloftes gedaan en zijn ze niet nagekomen. De situatie op de Molukken bleef politiek onveranderd. Er werd niet naar de eerste generatie Molukkers geluisterd. De tweede generatie pikten het niet langer en zijn overgegaan tot akties met alle gevolgen van dien. En nu wilt u “de bevrijders” belonen met een insigne? Wij zijn roepende in een woestijn. Nog steeds worden wij niet serieus genomen. Dat bleek wel uit het voornemen van de Nederlandse regering om de Indonesische president Yudhoyono uit te nodigen voor een staatsbezoek en om onze regering niet onvankelijk te verklaren. Koningin Juliana tekende in 1975 de onafhankelijkheid van Suriname, waarin ze ondermeer zei: “Vandaag is Suriname overgegaan van zelfstandigheid naar onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid, iets waar elk volk recht op heeft“. Ik vraag u meneer Hillen, hoe staat het met onze onafhankelijkheid? Waar is onze vrijheid?

Het doet mij deugt om te vernemen dat enkele van “uw bevrijders” de insigne gaan weigeren. Kees Kommers, destijds leider van de precisieschutters, verklaarde voor de NOS: “Ik weiger het. Ik hoef niet beloond te worden voor het feit dat ik mensen heb doodgeschoten“. Oud commandant Dick Berlijn geeft tevens aan dat u, met het afgeven van een insigne, de woede, onbegrip en frustratie van onze gemeenschap miskent. Hiermee geeft hij duidelijk aan dat u oude wonden weer openhaalt.

Meneer Hillen, u bent een schande.

Met vriendelijke groet,

Emerson Terinathe
3e generatie Molukker wonende in Nederland.

MENA MURIA – LAWA MENA HAU LALA!!!

Advertenties

29 gedachtes over “Geachte meneer Hillen

  • Ontzettend mooi verwoord! Wanneer zal de Nederlandse regering inzien dat zij, tot op de dag van vandaag verkeerd hebben gehandeld. Voorgelogen en bedrogen! Onze trots zullen ze ons nooit af kunnen nemen!

 1. Te gek verhaal, dit zijn feiten waar de nederlandse regering niet omheen kan…en voor degene dit nog niet wisten is dit nog maar een hele korte samenvatting over “onze ” geschiedenis!!!

  • Hillen krijgt hier geen slapeloze nacht van.
   Alleen mensen krijgen hier een slapeloze nacht van.
   Hij is geen mens. Hij heeft geen hart en zijn ziel is verzwolgen.

   De grootste misser van de koloniaal:

   “Hier jullie spiegeltje.
   Wij jullie land!

   Als nazaat van een koloniaal, die nu denkt te kunnnen regeren. Ontbreekt het hem aan 1 ding. Zijn zelfreflecterend vermogen is niet optimaal ontwikkeld.
   Dat is het gevolg van het weggeven vd spiegeltjes eeuwen geleden.
   Spiegeltjes het middel om tot zelfreflectie te komen.

   Hillen, die zgn politiek wilt bedrijven zou toch moeten weten dat zelfreflectie een must is.
   Politiek bedrijven is leiderschap ontwikkelen.
   Politiek bedrijven is zelfkennis.
   Hillen laat duidelijk dat hij zichzelf niet kent.
   Hij verloochent en respecteert zichzelf niet.
   Dat draagt hij ook naar de buitenwereld uit.
   In dit geval trapt hij dan maar tegen het Molukse volk.

   Zelfreflectie is een must.

   Dhr. Hillen ik wil je het spiegeltje wel terug geven, dan kan je jezelf daarin bekijken

  • Graag gedaan. Ik deed het puur in het belang voor onze mensen. Ik kom uit de Molukse wijk van Assen. Ik ben van 1978. Ik heb weliswaar de akties zelf niet meegemaakt, maar wel de nasleep ervan. Hati sakit, als ik zie hoe er nog steeds anno 2012 moet ons wordt omgegaan…….

 2. Als je terug kijkt in de tijd,(eeuwen) hebben de nederlanders altijd mensen als slaaf verhandeld en gebruikt.

  Vandaag de dag is er niets veranderd. Alleen heet het nu burgersslavennummer.

  En het gros trapt er met open ogen in.

  Respect voor het Molukse volk.

 3. Mijn vader, inmiddels 89 jaar en oud officier KNIL, heeft zich altijd geschaamd voor de behandeling door de Nederlandse regering van De Molukkers waaraan hij, mijn moeder en mijn oudste broer hun leven te danken hebben. Omdat ze werden beschermd door Molukse eenheden, tegen de TNI en de losgeslagen bendes. Alles wat hierboven staat is waar, en het is schandalig hoe laf de Nederlandse regering hierin heeft geopereerd. Er is dus ook alle begrip dat de 2e generatie dit niet meer wilde pikken. De beledeging en de vernedering van de ouderen is schandelijk en een van de zwartste bladzijden uit onze recente geschiedenis. Maar de keus voor het type actie, en het in gevaar brengen van kinderen, die noch historisch noch politiek, part of deel hadden aan de belediging en vernedering van de Molukkers, is in mijn ogen niet te rechtvaardigen.

 4. Goed geschreven en nog beleefd gebleven. Ze zeggen Japan zijn excuses moest gaan aanbieden, Nederland waar blijven jullie met jullie excuses naar onze volk. Het is gewoon schandalig, Nederland schuilt gewoon achter de rok van Indonesië. Shame shame shame

 5. Met verbazing heb ik het een en ander mogen lezen. Hieruit lees je hoe de Nederlandse overheid zo bekrompen is en niet nadenkt bij de dingen die ze doen. Lintjes geven en daarmee je ogen dichtsluit voor wat een tragiek de Molukse bevolking moet doorstaan. Dit getuigt niet van helder inzicht meneer Hillen, maar van een zielig geest en een met oogkleppen genomen besluit. Eenzijdig handelen is eigenlijk geen vreemde factor meer in de Nederlandse politiek. Het is een eeuwenoud gedrag en uitbuiting strategie. Het is niet alleen een belediging voor de reeds bijna verdwenen generatie, maar een belediging en een niet te verstane miskleun ten opzichte van een heel volk.
  Nee, u ligt hier niet wakker van,..net als de zovelen voor u..maar eens komt de tijd dat ook u moet afrekenen.

 6. Ik denk dat Kees Kommers het goed heeft verwoord als hij zegt ik hoef niet beloond te worden voor het feit dat ik mensen heb doodgeschoten.
  Ik hoop dat alle anderen die in aanmerking komen voor deze onderscheiding dit lintje ook zullen weigeren.
  En de regering inziet wat deze actie betekend voor al die mensen die gevochten hebben voor Nederland en de vrijheid van Nederland.
  Dat deze mensen zich al jaren bedrogen voelen door de Nederlandse regering en nu hierdoor wederom een tap na krijgen.
  Heel jammer minister Hillen dat u het op deze manier heeft aangepakt voor de zoveelste keer wordt het Molukse volk op zijn ziel getrapt.

 7. Beste Emerson,

  van “meneer” Hillen hoef je echt helemaal niets te verwachten; zie zijn houding t.o.v. Syrië:
  http://www.bovendien.com/actualiteit/britse-journaliste-legt-bedrog-vn-en-westerse-media-bloot-mbt-syrie
  http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/syrie-n-humanitaire-oorlog-gebaseerd-op-leugens-en-bedrog/
  Syrië moet nu dus “buigen en barsten” voor de elite (o.a. via navo en u.n.) en “heer” Hillen leent zich daar als pion volledig voor, net als destijds de heren Den Uil en Van Agt niets wilden horen en weten van de van situatie van de Zuid Molukkers

  Maria Magdalena heeft dus bewezen gelijk: “Hij heeft geen hart en zijn ziel is verzwolgen.”

  Veel mensen (met name politici, zowel van toen als nu) behoren voor een [volks]tribunaal te verschijnen! Dat is mijn overtuiging.

  Mensen zijn immers [gelijk]waardige wezens en hebben er recht op dusdanig te mogen leven!

 8. Na 150 jaar onderdrukking en al die jaren erna tot deze dag, blijkt dat er bij sommige mensen nog steeds een VOC mentaliteit heerst! Namelijk ”GEEN MOER GEVEN, NEMEN EN DAN OMKIJKEN!!”,

  Of vergis ik mij minister Hillen?

  ”Een echte Molukker huilt niet, hij toont zijn TROTS!”

 9. Geachte Emerson Terinathe,

  In het verleden lagen, zoals u beschrijft, veel verhoudingen scheef en werden of géén oplossingen gezocht (de kwestie geheel negeren), dan wel op onwaardige wijze. Had Nederland op juiste, correcte en waardige wijze al in een vroeg stadium gereageerd op wat uw voorouders naar voren brachten, dan hadden er überhaupt geen gijzelingen plaatsgevonden, immers.
  We leven nu in een tijd dat veel van deze duistere handelingen aan het licht komen.
  Er zijn méér mensen (in dit geval ex-militairen) die hun medaille weigeren, ja deze zelfs overtuigend en publique wég smijten. Wellicht raken aanstaande medaille-ontvangers in deze kaping-kwestie hierdoor geïnspireerd!
  Het zou misschien een klein beetje compenseren, wat het Molukse volk door Nederland al die tijd is aangedaan; het zou misschien een beetje een begin van herstel van vertrouwen én van menselijke waardigheid kunnen zijn.
  Dit is de video (let met name op de man op 10 minuten en 45 seconden):

  Op dit moment schuift mevrouw Clinton de schuld in de schoenen van president Assad (Syrië), net als enige tijd geleden meneer Khadaffy op gelijksoortige wijze ernstig slachtoffer werd en daarmee het gehele Libische volk (dit korte artikel geeft een goed beeld): http://www.boublog.nl/19/01/2012/de-heer-muammar-gaddafi/
  Meneer Hillen volgt gehoorzaam het lijnenspel dat door de elitaire, imperialistische machthebbers wordt uitgezet! Hij doet er zelfs aan mee!
  Het is nu tijd dat de ménsen recht wordt gedaan en dat niet langer een kleine heersende elite de burgers tot slaven kneedt! Hopenlijk worden veel (álle?) medailles van meneer Hillen op passende wijze geweigerd! Uit respect voor [de waardigheid van] het Molukse volk [nog steeds] in ballingschap.

  Dank aan Emerson Terinathe voor deze actie; in wezen een oproep tot [gelijk]wáárdige menselijke verhoudingen!

 10. Heel mooi verwoord. Als onze dappere broeders en zuster destijds over de middelen zoals multi-media/social-media beschikten, dan hadden we wellicht de treinkapingen niet nodig gehad. Het was een noodkreet, een schreeuw om aandacht voor de Molukse zaak, die destijds door de Nederlandse regering niet gehoord werd. En aan deze noodkreet wordt nog steeds voorbijgegaan, getuige de absurde actie van deze infantiele ex-minister.

  Ik hoop dat nu steeds meer (jongere en oudere) Molukkers zich laten horen. Geweld draagt niet mijn goedkeuring, de weg naar de dialoog daarentegen wel. Onze helden voelden zich destijds machteloos en wilden een statement maken. En voor het maken van dat statement kan ik alleen maar respect opbrengen. Omdat het een statement is, waar ik als Molukker van de 3e generatie, hier in Nederland geboren en getogen en goed geïntegreerd, mij nog steeds in kan vinden.

  Demissionair Minister Hillen (en consorten), er is nog steeds een mogelijkheid om uw verantwoording als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering te nemen. En zullen wij, zolang u de Molukse kwestie negeert, keer op keer van ons laten horen. Deze virtuele trein is reeds door de heer Emerson Terinathe “gekaapt”, het wachten is nu op de volgende (virtuele) trein die komen gaat…. en die neem ik met liefde voor mijn rekening!

  “Apa datang dari muka… jangan undur é… MENA MURIA!”

 11. Er komt een dag dat de nederlandse regering en alle betrokkenen in dit geval de kolonisator, zij moeten niet denken dat zij al verlost zijn van hun daden. Ieder woord en ieder daad moeten wij voor God verantwoorden. Des te meer wat zij hebben gedaan t.o. de Molukse volk, de valse beloftes en moordzuchtige daden zullen de nederlanders moeten rekenschap houden voor Gods aangezicht. Zij kunnen nu nog dingen doen maar zij weten niet wat te wachten staat. De hel is nog te zacht gezegd, ook hun koningen en koninginnen moeten straks verantwoorden.
  God is niet blind en niet doof, Hij ziet en hoort alles vooral onze gebeden.

  Shalom……

 12. waar de molukkers hier echt op hebben hoef ik julie niet te vertellen net zo min als dat ministers en advocaten geboren leugenaars zijn.
  inf4 anjing nica inf6 gagak hitam en inf 10,11,12 gadjah merrah namen die bij iedereen die in ned indie gediend hebben respect afdwingen en als dan 27jaar later die mensen hun kinderren het niet langer pikken dat hun ouders steeds maar weer besodemieterd worden en tot gewapende aktie overgaan om dat praten toch niet helpt
  een aktie die ik niet goed keur maar wel begrijp ze stonden met de rug tegen de muur .
  dan worden je kinderren vermoord door de zelfde regering waar je altijd voor gevochten hebt en nu een medaille de zoveelste steek in de rug.
  vrijheids strijder of terrorrist het is maar net aan welke kant van de lijn je het bekijkt .
  die medaille komt er want dat spul dat zich onze volksvertegen woordigers noemt heb je niets van te verwachten kijkmaar naar de jongens uit sebrenica de ministers geven opdracht niet te schieten de serven vermoorden de moslims en jan soldaat krijgt de emmer met stront en dat krijgen de molukkers la 60 jaar stank voor dank.

 13. Geachte hr. Emerson Terinathe;
  In die tijd woonde ik in Assen. Bij mij in de straat woonde een rijkspolitieman.
  Zijn naam ben ik kwijt. Hij vertelde hoe Hansina Uktolseja is vermoordt.
  Met meer dan 40 projectielen van zwaar kaliber. Geen wapen in de hand.
  Nagenoeg geen kleding aan haar lijf. Gewoon als een ………vermoordt.
  Naar ik meen te herinneren, was zij tandartsassistente in Assen.
  De mensen in de wijk Pattimura, die ik kende van tafeltennis in het buurtcentrum, waren verbijsterd over deze moordpartij.
  De gehele historie van uw volk kennende, geeft mij de beoordeling dat de NL-staat en regering(toen en nu) schuldig zijn aan volkerenmoord; waar AH nog wat van zou kunnen leren.
  De motieven voor deze kapingen kan ik begrijpen. Behalve de kapingen op zich.
  Mede omdat het dochtertje van een collega in de school zat.
  Kortom, het had niet mogen gebeuren, maar dat is allereerst te wijten aan de oorzaak, die bij de opeenvolgende NL-regeringen ligt.
  Hoogachtend.

 14. Een droevige geschiedenis. Jammer van de taalfouten in de overigens keurig opgestelde brief. Laat er een volgende keer iemand met meer kijk op de Nederlandse taal naar kijken alvorens te publiceren.

  Johan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s