Update rechtszaak nabestaanden De Punt

18_Grafmonument_01

Grafmonument van onze omgekomen vrijheidstrijders

Zoals u weet, zijn twee families verwikkeld in een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Afgelopen zondagavond, na de Molukse herdenking, gaf de woordvoerder van de nabestaanden, Marco Papilaja, in Bovensmilde een update over de stand van zaken.

Door: Emerson Terinathe

Doel van de rechtszaak
Doel van de rechtszaak is het achterhalen van de waarheid; duidelijk krijgen wat er precies is gebeurd tijdens de aanval op de trein op 11 juni 1977. Als er onrechtmatigheden zijn gebeurd tijdens de aanval, dan willen de nabestaanden dat de Nederlandse Staat zich hiervoor verantwoordt.


Geen verjaring en dus inhoudelijke beoordeling
In de rechtszaak heeft de rechtbank op 1 februari 2017 een tussenvonnis uitgesproken. Hierin stelt de Rechtbank dat er door de Nederlandse Staat onvoldoende onderzoek is gedaan “naar de toedracht van de dood van de gijzelnemers”.  Mede om deze reden is er volgens de rechtbank geen sprake van verjaring. De rechtbank zal daarom, ondanks dat de nabestaanden pas laat (ca. 35 jaar na dato) een juridische procedure zijn gestart, de zaak ook inhoudelijk beoordelen.
Dit betekent, dat de Rechtbank zal beoordelen of het toegepaste geweld absoluut noodzakelijk was.


Staat moet bewijzen overleggen
In het tussenvonnis heeft de rechtbank ook bevolen dat de Nederlandse Staat

  • geluidsbanden, opgenomen tijdens de aanval;
  • diagrammen van kogelbanen in de lichamen van Hansina Uktolseja en Max Papilaja;
  • foto’s van Hansina en Max direct na de aanval

moet overleggen.
Hiernaast wil de rechtbank ook de betrokken mariniers horen.

De Staat zegt aan de twee laatste opdrachten van de rechtbank niet te kunnen voldoen, omdat de diagrammen en de foto’s niet in de archieven aanwezig zijn. De geluidsbanden, althans de reproducties, heeft de Staat wel overgelegd. Dit heeft al tot de nodige commotie in de pers geleid, omdat de mariniers uitspraken doen waaruit kan worden opgemaakt dat de mariniers enkele actievoerders bewust hebben geëxecuteerd. De Rechtbank moet de geluidsbanden nog beoordelen.   De rechtbank heeft nog niet bekend gemaakt wanneer en op welke manier de mariniers zullen worden gehoord.

Een gedachte over “Update rechtszaak nabestaanden De Punt

  1. Hoezo, De Staat zegt aan de twee laatste opdrachten van de rechtbank niet te kunnen voldoen, omdat de diagrammen en de foto’s niet in de archieven aanwezig zijn.

    foto’s van Hansina en Max direct na de aanval

    Ze lieten diverse gijzelaars pas genomen zwart/wit foto’s en pas genomen polaroid foto’s en iets oudere pasfoto’s zien van alle gijzelnemers en waar tussenin ook pasfoto’s van mariniers en gijzelaars zaten. Het waren verschillende strips. De dokters en de aanwezige Malafijt en de commandant wilden weten wîe Max was en waren op zoek na meerdere personen die iets wisten. De dokters brachten steeds hun onderzoek naar de commandant ter plaatse.

    Waar zijn die gebleven.

    diagrammen van kogelbanen in de lichamen van Hansina Uktolseja en Max Papilaja

    Dat is niet moeilijk zelfde patroon, alsmede ook bij Alexander (? Ronnie ) vanonder af na boven.
    Je dood iemand op die manier zodanig dat persoon het niet meer na kan vertellen.

Plaats een reactie